Hoeveel meer geluk, gezondheid en groei zijn mogelijk?


Met meer bewustzijn en meer energie kunnen we voorbij gaan aan onze bekende body-mindpatronen. Via een innerlijke TOPconditie (mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel) kunnen we steeds meer geluk, gezondheid en groei, oftewel meer welzijn, ervaren. Als we het ‘valse zelf’ van het ‘ware zelf’ onderscheiden, kunnen we van middelmatig welzijn naar bovengemiddeld welzijn gaan. Belangrijk hierbij is het beoefenen van: gewaarzijn, met een open mind, aanwezig zijn, met een open will, verbonden zijn, met een open heart, en waarderend zijn, met een open being.

Voluit leven, volop genieten, vol gemak presteren.
Welzijn bestaat uit geluk, gezondheid en groei. Het ervaren van vreugde en vrede is GELUK. Voelen we ons ontspannen en vitaal dan zijn we GEZOND. Realiseren we onze grootsheid en oneindigheid dan is er GROEI. De vraag is, waarom we geen buitengewoon of bovengemiddeld welzijn zouden kunnen hebben. Willen we dat niet? En; hoe kan het vervolgens nóg beter? Dit vraagt erom voorbij te gaan aan onze standaard body-mindpatronen door meer bewustzijn en meer energie. Meditatie, lichaamswerk, tantra,  yoga, pranayama, dans en beweging zijn voorbeelden van oefenpraktijken voor een bewustere en gezondere levensstijl. Hierdoor leren we ook om te gaan met onze 'schaduw'zijden en leren we 'negatieve' emoties te verwerken. We krijgen meer vitaliteit, effectiviteit, flexibiliteit, intimiteit, sensitiviteit en positiviteit.

Leven vanuit je ware zelf met begrip voor je valse zelf.
Voor meer geluk, gezondheid en groei is het goed onderscheid te maken tussen ons 'valse zelf' en ons 'ware zelf'. Het ‘valse zelf’ (aangepaste zelf, strategisch zelf, limited self) is geconditioneerd en geprogrammeerd. Het is onze ‘ik-kramp’, onze persoonlijkheid die pijn, een slecht gevoel en straf vermijdt en plezier, een goed gevoel en beloning nastreeft. Het ‘valse zelf’ is niet slecht of fout, het leidt evenwel tot reactief en beperkt functioneren. Hiernaast bevindt zich ons ‘ware zelf’ (authentieke zelf, hogere zelf, awakened self). Dit ‘ware zelf’ (onze essentie, kern, ware aard) is gericht op zingeving, groei, liefde, vreugde, gezondheid, integratie en verbinding.  De individuele sessies en de groepstrainingen van BrightInnerBody zijn gericht op het herstellen van het contact van jou met jouw ‘inner guidance’, ‘deeper knowing’, ‘higher purpose’ en 'core energies'.

Wealthy, Healthy en Happy people.
Buitengewoon welzijn of bovengemiddeld welbevinden is een meer dan wenselijke toestand voor iedereen in de maatschappij, in organisaties en in families en gezinnen. Volgens diverse metingen wordt geschat dat circa 63% van de westerse mens in gemiddeld welzijn verkeert, zo’n 15% in een matig welzijn verkeert en ongeveer 10% heeft stoornissen en (chronische) ziekten. De overige 12% beleeft een buitengewoon welzijn of bovengemiddeld welbevinden. De meesten van ons (78% met matig en gemiddeld welzijn) zitten ergens middenin de ‘normaalverdeling’. Hoe meer mensen voorbij gaan aan het normale, het gemiddelde en gewone, des te groter is de verschuiving van de ‘normaalverdeling’. ‘Normaal’ is dat een steeds groter aantal mensen floreert en excelleert, d.w.z. leeft en werkt vanuit hun hoogste potentieel. Corey Keyes schrijft hierover het volgende:
"In terms of psychosocial functioning, completely wealthy, healthy and happy adults report the lowest level of perceived helplessness (eg. high perceived control in life), the highest level of functional goals (eg. knowing what they want from life), the highest level of self-reported resilience (eg. learning from adversities) and the highest level of intimacy (eg. feeling very close with family and friends)."

 

Infographic

Awareness, Presence, Connectedness, Sacredness.
Het allerbelangrijkste is het beoefenen van AWARENESS (gewaar zijn) en PRESENCE (aanwezig zijn) alsook het ervaren van CONNECTEDNESS (verbonden zijn) en SACREDNESS (waarderend zijn)*. In een ‘vitaallichaam’ kunnen we blijven observeren (met open mind), blijven voelen (met open heart), blijven ervaren (met open will) en blijven waarderen (met open being). Daarvoor is het wel nodig dat we het lichaam ontdoen van alle sociale conditionering en culturele programmering die in onze bodymind is opgeslagen. Gebruik individuele sessies en groepstrainingen van BrightInnerBody voor het openen, activeren en integreren van hoofd, hart, hara en hoger zelf (check de boekingsinfo via 'zie het aanbod' onderaan de pagina). 
* Waarderend zijn (alles is van waarde) is een vrije vertaling van sacredness. Meer precies zou sacredness in heilig zijn (alles is heilig) vertaald kunnen worden.

Open mind, Open heart, Open will, Open being.
Gewaar zijn
vraagt om een open mind. Een druk en vol hoofd produceert continu illusies, interpretaties, projecties en identificaties (voice of judgement). Vanuit een open mind zijn we gericht op het grotere geheel, op het hier en nu en ons gewaar van de voortgaande gedachtenstroom zonder erin mee te gaan.
Verbonden zijn vraagt om een open heart. Een bedroefd en bedrukt hart houdt (oude) pijn, kwetsuren en sentimenten vast (voice of cynicism). Vanuit een open heart kunnen we meer in contact zijn met onszelf, anderen, de situatie en onze omgeving.
Aanwezig zijn vraagt om een open will. Een gespannen en zware buik overleeft op basis van angsten, driften en behoeften (voice of fear). Vanuit een open will vertrouwen we, durven we los te laten, zijn we (ongedwongen) aanwezig bij wat zich afspeelt en aandient en komen we spontaan in actie.
Waarderend zijn vraagt om een open being. Een verkrampt en bekrompen wezen bekommert zich uitsluitend om zichzelf en de eigen verworvenheden (voice of separation). Vanuit een open being ervaren we alles als één organisch geheel en is alles en iedereen van waarde.
Bron: Otto Scharmer en Paulien Assink

Vragen, adviezen en informatie?

Over ons

BrightInnerBody biedt onder andere Body de-armouring sessies aan. BrightInnerBody verzorgt voorts workshops en trainingen met aandachtoefeningen, beweging, chakra- en ademmeditaties.

sessies & events

KvK 70602115 | Bilthoven | omgeving Utrecht